Originalitate moderna?

                Arta , de-a lungul secolelor,  a evoluat prin tehnici mai profesioniste, prin originalitate. Progresul artei a fost  categorizat  in mai multe parți.

        Primele forme de arta  sunt picturile rupestre  si micile figurine de lut. Acestea au fost catalogate in Arta Preistorică . A doua categorie este Arta Antică.  Aceasta este reprezentată de arta egipteană, asiriană,babiloniană,persană.  A fost perioada sculpturilor, a templelor, a piramidelor megalomanice si de cult  închinate zeilor si a conducătorilor. Arta a evoluat prin  reprezentări mai bine definite in epoca artei medievale. Acesta este reprezentată de arta paleocreștină,bizantină, celtică,  preromanică,  romanică, gotică, islamică. În aceasta perioada s-a dezvoltat sculptura pictura,tablouri mai complexe.

      Apoi a urmat revoluționarea artei, prin Epoca Renașterii. În această perioadă  gustul pentru frumos a înflorit, arta se baza foarte mult pe studierea realității, a perspectivei realiste, a anatomiei realiste, a studierii mai adânce a cromaticii, a semnificațiilor.

      Bazându-se pe toate  perioadele artistice precedente,arta modernă a  ieșit din tradițional,si a modificat puțin modul de exprimare prin curentele: impresionism ,dadaism, cubism , expresionism, suprarealism.  Aceste forme de artă au schimbat imaginea artei prin reprezentări mai abstracte, aparent mai „nelogice’’. Aceste stiluri, în principal expresionismul si cubismul, pe lângă imaginile foarte  reușite artistic, au marele merit de a învăța , a influența mintea umana spre a gândi, de a procesa subiectiv ce poate reprezenta acea operă.

      Ultima categorie este  arta contemporană. Aceasta se bazează  pe toate bazele învățate din perioadele de mai sus fără să aducă stiluri originale noi,  exceptând  marea inovație: fotografia, printul.  Această  perioadă este caracterizată prin spargerea totală a tradiționalului si promovarea așa zisei arte șocante, a realismului dur , practic  prin spargerea ideii de stil anume, practic prin libera  exprimare,  fără limite  a artistului.

      Acum probabil ca va întrebați care e scopul descrierii stângace de mai sus. Scopul meu nu este sa dau o lecție despre istoria artei ci să punctez o idee ce pare de multe ori imposibilă de realizat în ziua de azi si anume: originalitatea. Oare mai este  posibil ca după  atâtea secole, atâtea tehnici descoperite si studiate intens, atâtea modificări aduse unui stil si apoi denumit altfel…oare se mai poate descoperi vreo idee,vreun stil pur original?

          Părerea mea este ca nu se va mai descoperi vreo idee pur originală. Tot ce se pot aduce sunt modificări ale stilurilor consacrate, care apoi, sub un nume diferit sunt promovate ca idei inovative.

              http://ro.wikipedia.org/wiki/Dadaism

              http://ro.wikipedia.org/wiki/Cubism

             http://ro.wikipedia.org/wiki/Expresionism

            http://ro.wikipedia.org/wiki/Suprarealism

               http://ro.wikipedia.org/wiki/Renasterea

http://ro.wikipedia.org/wiki/Impresionism

http://ro.wikipedia.org/wiki/Art%C4%83_preistoric%C4%83

http://ro.wikipedia.org/wiki/Art%C4%83_antic%C4%83

http://ro.wikipedia.org/wiki/Art%C4%83_medieval%C4%83

http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_art

http://andriaworld.mug.ro/category/personal/cocluzii/

Leave a comment