Timeea, Omar, Noemi

    Prima dată când am pus mâna pe cartea  “Omul de aur”, scrisă de Jockai Mor,  citisem cam toate cărțile interesante din bibliotecă. Și am recurs la ea, așa din plictiseală, ca ultimă soluție. Și faptul că personajele au nume ungurești (am eu o boală pe ungurii rasiști din România)m-a făcut să șovăi. Dar bine am făcut, am descoperit o carte demnă de top cinci ale cărților citite de mine până acum!

     O să redau pe scurt acțiunea cărții. Timar, un marinar sărac, datorită unei oportunități, ajunge foarte bogat. În câțiva ani devine foarte influent și își câștigă renumele de „omul de aur” datorită omeniei și a acțiunilor pozitive de caritate aduse celor din jur. Dar el este prins între două lumi „lumea Timeea și lumea Noemi”.  Timeea este soția lui de o frumusețe rară, ce îi este extrem de loială și iubitoare. Problema ei este că ia căsătoria ca pe o datorie, ca pe o onoare ce trebuie dusă până la capăt. Noemi este o tânără ce locuiește pe o insulă nemarcată pe hartă, departe de civilizație, pe o insulă feerică, plină de liniște. Ea este boemă, plină de viață și la fel, îi este foarte loială lui Timar.

   Timar se află într-o situație delicată. Trebuie să aleagă între cele două lumi în prima este foarte cunoscut, are bani,influență la nivel înalt dar dușmani și responsabilități, în a doua este un anonim ce-și trăiește viața liniștit , în natură dar nu are siguranța banilor. Deși este supranumit omul de aur , eu cred că se joacă prea mult cu soarta celor două tinere. Ele îi sunt loiale și depind de dragostea lui, el jonglează între lumi, fără a putea decide. Astfel, bineînțeles, una dintre ele va avea de suferit mult de pe urma acțiunilor lui. Cine, veți afla dacă o citiți!

   Bineînțeles , cartea are și părți negative. Uneori personajele feminine sunt prea fragile, prea fără personalitate,prea marionete,  parcă nu văd ce se întâmplă în jurul lor.

   Ce mi-a plăcut foarte mult este alegerea asta între lumi, între lumea materială și cea sentimentală. Cartea îmbină trădări, acțiune, psihologie iubire și realism: omul de aur face și acțiuni nedemne de renume! A, și nu este scrisă stil telenovelă romantică stupidă!

   „ Omul de aur” de Jockai Mor, o carte ce v–o recomand..

http://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3r_J%C3%B3kai

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: