Creez o poveste

    Acesta este un post pentru ce ce-și mai pierd din când în când ochii prin cărți. Și nu mă refer la autobiografii gen Mihaela Rădulescu sau Cătălin Botezatu….Din toate categoriile literaturii,  o să mă opresc puțin la romane.

   Dar o să încep ca pentru copii mici. Romanul se bazează pe o poveste bine închegată. O poveste nu poate exista fără personaje. Aici se creează  „magia”. Urmăresc cu plăcere evoluția negativă sau pozitivă a personajelor din carte. Acestea „cresc” sub ochii mei, sub anumite evenimente, ce descoperă tăria sau slăbiciunea lor de caracter. Așa cum Edmond Dantes, din aventurierul simplu și plin de viață, devine  omul foarte influent și rece.(„Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas). Așa cum Otilia, din domnișoara gingașă și intrigantă, devine femeia ștearsă și îmbătrânită.(„Enigma Otiliei” de George Călinescu) Așa cum prințul Lev Nicolaevici Mîșkin, din tânărul cu mici probleme psihologice, ajunge tânărul ce este plasat definitiv la sanatoriu, din cauza unei iubiri prostești și oarbe. („Idiotul” de Feodor Mihailovici Dostoievski). Partea și mai interesantă, este că ne regăsim în multe din aceste personaje , ce parcă ne trăiesc povestea noastră și invers, noi povestea lor!

   Autorul dă viață personajului, creează o poveste!

   Dar , un personaj prinde viață nu doar prin literatură. de asemenea prin pictură, desen , grafică. Aceste personaje desenate au o magie aparte, deoarece ne antrenează imaginația, ne face să devenim noi autori, nu doar cititori.

   Exemplu: Desenez un personaj ce ține în mâna stângă un aparat foto. În dreapta ține un ghid turistic. Ține o geantă de umăr ce conține o carte groasă și o scrisoare roșie. Are în jur de 30de ani, are barbă,  are un șiret desfăcut, pantalonii suflecați neglijent.(v-aș arăta desenul , dar mi-am promis că nu arăt nici un desen de al meu pe blog)

     Oare care e povestea lui? Cu siguranță este turist.  Îmbrăcămintea neglijentă duce spre un drum de deal, de munte..sau poate așa este el mai boem, mai cu „capul în nori”. Îi place să citească, poate sub cerul liber. Poate este îndrăgostit, scrisoarea roșie asta poate însemna. Deci, îi place să călătorească, este artist, îi place să citească., să facă poze. Aceasta este doar o mică variantă a poveștii lui. Farmecul lui este că voi îi puteți crea orice poveste vreți. Eu v-am dat indiciile, voi îi stabiliți soarta. Fiecare din voi îi creează o poveste diferită. Acest personaj poate avea mii de vieții, și toate adevărate, poveștile voastre. Acest personaj nu moare niciodată, deoarece generații întregi îi pot netezi calea. Asta fac artiști, creează povești grafice, ce nu mor niciodată, ce evoluează continuu, odată cu evoluția părerilor și imaginației privitorilor.

   Deci ,m-am hotărât, astăzi creez o poveste!

p.s  bineînțeles, personajul descris mai sus va muri cu siguranță la gunoi pe undeva peste ani, mă refeream la operele celebre ce sunt și vor fi expuse în continuare în muzee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: