Fotografia 1

„There are always two people in every picture:  the photographer and the viewer.”  ~Ansel Adams

         Fotografia reprezintă o artă “crudă”! De ce? Pentru că, față de pictură sau grafică, ea prezintă adevărul așa cum este. Bineînțeles, astăzi, cu ajutorul programelor gen Photoshop, putem modifica o fotografie cum vrem, dar o fotografie nemodificată arată mereu adevărul, așa cum arată.

      „Cuvântul fotografie are originea de la două cuvinte provenite din limba greacă: fotos (φotoς) care se traduce ca lumină, evident (în cazul nostru se folosește termenul de lumină) și graphy (γραφειν) care se traduce ca lumină, desen, scris. Literalmente se poate traduce prin a picta cu lumină. In vorbirea curentă pe scurt se folosește termenul de imagine.

.    Prima fotografie , mai bine zis , data oficială a invenției numite fotografie, a fost realizată în 1839. Dar fotografia își are rădăcinile cu mult timp înainte. De fapt, prima așa zisă fotografie a fost descoperită încă de pe vremea lui Aristotel.  Încă de atunci se știa că s-a știut cum se poate pune realitatea într-o cutie: este suficient să facem o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei. Se obține astfel o așa numită cameră obscură

    Fotografia  a devenit realitatea datorită observației de mai sus și a următoarelor două descoperiri.. Alchimiștii știau că lumina înnegrește clorura de argint. Tot cea mai trebuit a fost  contribuția lui John Herschel, care în 1918 a descris proprietățiile hiposulfitului de sodiu, care va deveni “fixatorul” fotografiei. Astfel, în 1829, Joseph Nicéphore Niépce un mic fizician din provincie, a folosit toate aceste trei proceduri pentru a fixa o imagine pe o plăcă metalică cu depunere de halogenură de argint (1829). Rezultatul a avut o calitate medie. Niepce a murit în 1883, dar invenția sa a fost recuperată de către Jacques Mandé Daguerre

    Aceasta este prima fotografie realizată vreodată :

   De asemenea aceasta este alt experiment fotografic realizat de francez :

    Cum spuneam, fotografia a devenit oficială în 1839, când Daguerre a prezentat invenția numită de el daghereotip”, care este o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niepce. Proprietar al invenției a devenit statul francez.

   Dar prima fotografie a unui om a fost realizată în 1838 de Daguerre, pe străzile Parisului. Un pieton s-a oprit să-și lustruiască papucii și a stat îndeajuns de mult pentru a fi surprins de timpul lung necesar de expunere de atunci.

     Grație daghereotipiei se obține o matriță a mediului pe o placă metalică tratată cu o substanță fotosensibilă , după o expunere de “doar” 8 ore (când cerul este complet senin). Copierea se făcea prin presarea matriței pe suportul de hârtie, ca și la orice tipărire a ziarelor. Această expunere lentă aduce cu sine câteva probleme: străzile Parisului, chiar și la o oră de vârf, apar în întregime goale. Tehnica va avansa însă rapid, noua invenție făcând să apară și o nouă meserie, aceea de fotograf, căutată în special de ziarele vremii.

    În anul 1848, Felix Tournachon, cunoscut mai bine sub numele Félix Nadar, realizează prima fotografie aeriană, fotografiind Parisul din nacela unui aerostat (balon).

   George Eastman reușește în anul 1884 să realizeze primul negativ flexibil, pe un suport de nitroceluloză, cunoscut sub denumirea de “roll film”, ușor de manipulat, incasabil și cu aceleași proprietăți fotografice ca și ale plăcii de cristal. Totodată, volumul și greutatea aparatului de fotografiat se micșorează considerabil, transportarea lui nemaifiind o problemă

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: