Întrebări

              Orice operă de artă ,înainte de a fi creată, este preconcepută printr-o schiță.  Schița nu poate fi creată fără conceperea unei idei.

     In majoritatea cazurilor, este foarte adevărat, fără idee, fără schiță, nu poți crea o operă  de artă serioasă. Dar acum o să vorbesc despre excepțiile de la regulă. Se știe foarte bine că unii artiști au creat opere foarte bine realizate sub efectul alcoolului sau a drogurilor, când , logic, nu erau foarte lucizi și nu aveau o idee preconcepută. Pur si simplu se lăsau în voia instinctului. Roger Waters, liderul formației Pink Floyd,  a recunoscut că timp de mulți ani nu putea urca pe scenă fără a consuma droguri si ce a realizat sub influența acestora a rămas istorie pentru fanii trupei și a melomanilor.  Eu nu prea am încercat, deoarece am observat că sub aceste efecte halucinogene nu prea îmi stătea gândul la artă. Întrebarea e:cât de mult ajută halucinogenele la dezvoltarea stării artistice si cum:e doar o stare mentală închipuită sau se exprima foarte bine si practic?

     Alte cazuri interesante sunt cele accidentale. În multe momente de plictiseală mâzgâleam ceva pe o hârtie de slabă calitate. A început să apară o idee ce s-a conturat pe aceea foaie neartistică. Când am transpus schița pe o foaie pe care să pot lucra serios, oricât aș fi încercat nu mai avea farmecul primei schițe. Aici vin cu întrebarea :de ce uneori prima data iți iese ,așa, aparent din prostie cum trebuie, dar când te concentrezi să prelucrezi profesionist schița își pierde efectul?

      Un prieten îmi povestea cum, având un atelier mai dezordonat a  călcat pe un tub de culoare. Nu a băgat în seamă incidentul prea mult ,până ce a realizat că tubul acela zdrobit a lăsat o pată chiar foarte  artistică. Crezând că a învățat un mod nou de picta , a mai încercat, de data asta intenționat, aceeași metoda. Surprinzător sau nu, nu prea i-a mai ieșit  același efect, decât în cazuri mai puține și neregulate. .A treia întrebare  e: oare cate tehnici artistice s-au descoperit din greșeală si oare cate opere unice realizate din întâmplare s-au pierdut de-a lungul timpului deoarece nu au fost observate?

      Poate că vă întrebați care e scopul articolului…tocmai ca nu are un scop anume, decât de a pune trei întrebări (de fapt sunt cam cinci dacă mă uit mai bine)spre discuție, trei întrebări despre importanța ‚’întâmplării’’ în artă.

http://www.autoperform.ro/chiptuning/intrebari-frecvente.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: