11 partea a treia

     Pe 11 martie 1918 Moscova a devenit capitala Rusiei Sovietice. După revoluţia din octombrie 1917, Moscova a devenit capitala Rusiei. O mare parte din oraş a fost modernizată după victoria bolşevică. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice până în 1991. În 1991 oraşul a fost centrul discuţiilor şi luptelor politice care au dus la dizolvarea URSS.

     În 11 noiembrie 1911 s-a încheiat Primul Război Mondial,  în urma unui armistițiu ce a fost pus în aplicare la ora 11:00 am, a 11 oră din cea de-a 11-a zile a celei de-a 11 luni ale anului..ciudată coincidență!

    Pe 11 martie 1931 “s-a născut Ion Besoiu, actor roman. S-a născut la Sibiu si a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu după care a jucat pe numeroase scene din țară, dar ”Bulandra” din București fiind teatrul căruia și-a dedicat viața. Numărul rolurilor interpretate – fie în teatru, fie în cinematografie – de-a lungul carierei artistice este impresionant.  A fost distribuit în spectacole ca ”Livada de vișini” de A. P. Cehov, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra, 1967; ”Dansul morții” de August Strinberg, regia Iannis Veakis, Teatrul Bulandra, 1968; ”Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1985; ”Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1995. A apărut in filme regizate de Andrei Blaier (Furtuna), Mircea Drăgan (Setea), Dinu Cocea (Haiducii), Mircea Mureșan (Răscoala), Sergiu Nicolaescu (Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Un comisar acuză), în serialul TV ”Toate pânzele sus” de Mircea Mureșan etc.”

     În martie 1967 se naște o legendă : Pink Floyd. Britanicii lansează prima piesă  „Arnold Layne”

   Tot în martie, dar în 1990, a fost adoptată „Proclamația de la Timișoara”. Controversatul punct 8 cerea interzicerea prin Legea electorală, pentru primele trei legislaturi consecutive, a dreptului la candidatura al foștilor lideri comuniști sau a ofițerilor de securitate…bine mai zicea (Mircea Felix motanul să trăiască)! Că tot vorbeam de comunist, tot în martie și tot în  1990, Lituania si-a proclamat independenta, fiind primul stat care părăsește Uniunea Sovietică. Prin împărțirea Poloniei de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când Uniunea Polono-Lituaniană este împărțită între Rusia, Prusia și Austria, Lituania dispare ca stat. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, peste 90% din teritoriul lituanian este ocupat de Imperiul Țarist. În 1990 Lituania si-a proclamat independenta, fiind primul stat care părăsește Uniunea Sovietic  Lituania își recapătă independența în 1918. În timpul Primului Război Mondial, țara este ocupată de Germania, dar după război devine liberă. Germania nazistă invadează Lituania în 1941, perioadă în care majoritatea cetățenilor evrei sunt uciși în ghetouri sau dispar în lagăre de concentrare. În 1944, Armata Roșie cucerește țara, care devine Republica Sovietică Socialistă Lituaniană. Pe 11 martie 1990, Lituania devine prima republică sovietică independentă. Rusia îi recunoaște independența abia pe 6 septembrie 1991. Pe 17 septembrie același an, țara intră în ONU, iar în 2004 devine membru UE și NATO.

    Sper că am reușit, prin exemplele de mai sus, că ziua de 11 nu este așa dezastroasă precum se tot vehiculează în mass-media…

http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/social/1097?task=view

http://ro.wikipedia.org/wiki/Metroul_din_Paris

http://www.polirom.ro/catalog/autori/lawrence-d-h/

http://www.rightwords.ro/detalii-autor/stefan-octavian-iosif

http://ro.wikipedia.org/wiki/Don_Carlos_%28opera%29

http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Lituaniei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: