11-partea a doua

     Spuneam în articolul trecut că ziua de 11 aduce dezastre, ghinioane și am dat exemple. Dar am căutat și evenimente plăcute, importante și am găsit…de m-am înecat în site-uri și în evenimente! Am găsit așa de multe că o să mă axez doar pe 11 martie și 11 septembrie. Așa că am să dau câteva exemple ce mi-au s-au părut mai importante.

     Pe 11 martie 1818 a fost publicat romanul ”Frankenstein” de Mary Shelley , un roman ce a inspirat foarte multe povești și ecranizări.

     Pe 11 martie 1821  s-a născut Ion Pillat, a fost un academician, antologator, editor, eseist, poet  tradiționalist și publicist român

   În martie 1867  a avut loc, la Opera Mare din Paris, premiera operei “Don Carlos”, de Giuseppe Verdi. Don Carlos este o operă, prezentată în diverse versiuni, , după un libret de Josephe Méry și Camille du Locle, bazat pe piesa omonimă de Friedrich von Schiller. Versiunea originală (în limba franceză) a avut 5 acte, spre deosebire de versiunea ulterioară, în limba italiană, restrânsă la 4 acte. Actualmente se prezintă predominant o altă versiune, tot în italiană, dar în 5 acte. Tot o premieră a avut loc în 1882.  Are loc premiera operei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu. “Crai Nou” este o opera în doua acte scrisa de Cirpian Porumbescu, pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. A fost pusa in scena pentru prima oara la Gimaziului Românesc din Brașov (actualmente Colegiul National Andrei Saguna).

       În martie 1873: În Petersburg pe strada Odesei s-au aprins primele lămpi electrice

    Pe 11 septembrie 1875 s-a născut Stefan Octavian Iosif, poet român.   Stefan Octavian Iosif a fost unul din membri fondator al Societății Scriitorilor Români, alături de Emil Gârleanu si Dimitrie Anghel in 1908. mai târziu numele lui Iosif a fost asociat cu cel al “Revistei Sămănătorul”.

     Pe 11 septembrie 1885 s-a născut  David Herbert Lawrence, poet, eseist . David Herbert Lawrence (1885-1930), prozator, poet si eseist englez. In 1907 începe primul său roman” Păunul alb”, iar in 1913 publica romanul psihologic „Fii si indragostiti”.. Capodoperele „Curcubeul” și „Femei indrăgostite”, scrise sub puternica influență a lui Freud si a lui Jung, sunt terminate in 1915, respectiv in 1916 la Londra, unde Lawrence frecventează aceleași cercuri literare ca si Virginia Woolf si Katherine Mansfield. În America termină romanul cu implicații mistico-religioase „Șarpele cu pene”, apărut in 1926. Revenit in Anglia, încearcă, fără succes, să obțină publicarea integrală a romanului „Amantul doamnei Chatterley”.    

     În  martie 1905 a fost inaugurat metroul din Paris. Sistemul s-a extins foarte rapid la începutul primului război mondial, pentru ca în anii 1920 centrul orașului să fie deja acoperit. Primele extinderi spre suburbii s-au construit în anii 1930, împreună cu linia 11. După o pauză în “deceniile automobilelor” – anii 1950-1970 – s-au construit numeroase alte extensii suburbane. Decizii tehnice din perioada conceperii primelor linii, cum ar fi distanțele mici dintre stații, limitează posibilitățile de extindere. O parte a pasagerilor ar trebui să fie transportați de rețeaua de tramvai aflată în dezvoltare și de rețeaua RER construită în anii 1960. Cu toate acestea, la sfârșitul secolului 20 este inaugurată linia 14, complet automatizată, având ca principal scop ușurarea traficului de pe linia RER A.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: