Reguli

                    Arta este activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice si care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific. Aceasta este definiția din DEX, de asemenea am mai  auzit o definiție precum: arta este o metodă creativă de liberă exprimare.  Această definiție este pe jumătate adevărată, arta , ca și  celelalte aptitudini, se bazează pe niște reguli de bază

       Cu mult regret, acum câțiva ani, mi s-au distrus toate visele, când am dat de reguli in arta. Cu mintea mea de copil o percepeam ca pe o aptitudine ce tine doar de intuiția,  viziunea haotica sau nu a artistului si de libertatea artistică absolută. La început,  eram revoltat si nu vroiam sa țin cont de ele, până mi s-a explicat mai bine,  mai logic, importanța regulilor si,  bineînțeles,  am observat grafic , cum lucrări de stiluri diferite păstrează  aceleași reguli.  Astfel  am învățat o regulă foarte importantă in artă:  fără educație artistică, fără studierea si aplicarea  regulilor de bază în orice lucrare,  n-o să fim niciodată in stare sa creăm o operă de artă desăvârșită.

        Regula cea mai importantă,  după părerea mea, este șirul lui Fibonacci. ’’ Șirul lui Fibonacci este o secvența de numere in care fiecare număr se obține din suma precedentelor două din șir. Astfel, primele 10 numere ale șirului lui Fibonacci sunt:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55….’’

         Tocmai am citat dintr-un articol al cărui link il găsiți la finalul articolului. Ideea acestui articol este de a sublinia importanța folosirii regulilor de bază , de aceea vă las pe voi sa descoperiți mai multe despre șirul lui Fibonacci in linkurile de la final. De asemenea voi posta mai multe linkuri cu folosirea lui in opere celebre sau in natură.

      De multe ori, încă mai am senzația ca unele reguli artistice îmi îngrădesc imaginația si îmi strică conceptul de la care am pornit inițial. Dar după putină bătaie de cap si respectarea regulilor , într-adevăr  observ  ca  ce m-a învățat  stimabilul meu domn profesor de desen,   nu a fost ca să mă încurce,  si a fost într-adevăr un sfat foarte util. De aceea, vă reamintesc  că, doar cu respectarea regulilor de bază o sa vă puteți mândri cu o operă într-adevăr reușită!

http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&q=art#/d2a8nya

http://www.scribd.com/doc/40140138/Constanta-lui-Fibonaci

http://www.yuppy.ro/articol/Entertainment/3178/Misteriosul-sir-al-lui-Fibonacci.html

http://www.maglavais.ro/articole/curiozitati/Fascinatia_numerelor_lui_Fibonacci.html

http://munteanioan.weblog.ro/2009/03/02/numrul-de-aur-raportul-de-aur-seciunea-de-aur-proporia-divin-8/

http://www.foto-magazin.ro/tutorial_open.php?art=tutorial_briot2.php

http://ro.wikipedia.org/wiki/Regula_treimilor

http://www.incasa.ro/Reguli_de_compozitie_armonia_5421_648_1.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: