Atmosfera

                    Operele de arta, de orice gen, sunt apreciate, criticate negativ sau pozitiv, sunt expuse si  studiate detaliat din punct de vedere estetic , cromatic, simbolistic etc. Un element despre care nu prea am auzit să se vorbească este atmosfera în care au fost create. Probabil. pentru multa lume, acest subiect este nesemnificativ, dar pentru  mine , ca mic artist neprofesionist, este un subiect care chiar îmi stârnește curiozitatea. Se pare că într-adevăr subiectul este îngropat adânc  si o  sa rămân doar cu curiozitatea(ori nu știu eu sa caut…), deoarece am găsit foarte multe articole despre simbolistica, momentele zbuciumate ale artistului care l-au inspirat sa creeze  opera, dar despre atmosfera în sine…mai nimic…

   Lăsând la o parte lipsa de informații mai utile si oficiale, este foarte important ca artistul , pentru a crea mai inspirațional pe subiect, să se înconjoare de o atmosfera  asemănătoare temei alese. Să nu uitam, că in primul rând, artistul are nevoie de un atelier propriu, o camera a lui, în care să se desfășoare fără întreruperi. Deci primul pas este să-ți creezi un mediu liniștit, izolat de problemele externe, unde te poți concentra pe lumea onirica, virtuală.

    A doua etapa constă in crearea unei dispoziții care se leagă de tema aleasa. În cazul unei opere triste dramatice, este foarte indicat  să asculți un gen de muzica  ce stârnește sau indică amintiri, imagini mai dramatice ,melancolice sau violente. La fel cum practică unii actori care se gândesc intens la o persoana pe care au pierdut-o, își auto induc  starea de tristețe,  apoi intră în rolul personajului trist din scenariul filmului. Dacă muzica nu te ajuta pe deplin, o reașezare mai sumbră a atelierul, mai deranjantă, mai aglomerată, mai sufocantă iți poate induce foarte ușor starea și predispoziția necesara pentru o operă mai trista. Bineînțeles, în cazul unei opere cu tema mai vie, mai plină de speranță,  muzica sa fie la fel de relaxanta sau de vioaie si plină de speranță iar decorul cât mai plăcut la vedere aranjat, cat mai armonios cromatic.

     A treia etapa,constă de fapt , în respectarea primei etape. Odată  intrat in aceea  stare specifică este foarte important să  nu fii deranjat  indirect prin zgomote, trafic extern sau , direct, prin persoane interesate de  ’’sănătatea ta’’. Acest lucru o spun din experiența  personală, când mi-am pierdut multe  idei din cauza efectelor externe si a trebuit s-o iau de la capăt cu auto inducerea stării respective…

    Nu toata lumea își permite să-si amenajeze un mic  atelier și să creeze condiții în care să nu fie deranjat, așa cum nici eu nu am avut parte. De aceea ,ce contează cel mai mult, în principal, este concentrarea cu care îți simți trăirile interioare pe care ulterior le așezi  grafic, le cânți, le exprimi în scris.

Înainte sa începeți orice lucrare, nu uitați că voi sunteți stăpâni pe talentul vostru iar cu muncă și încredere puteți atinge orice ideal artistic!

http://browse.deviantart.com/photography/conceptual/?q=serenity&order=9&offset=0&offset=48#/d1tcbig

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: