Artă șoc sau frică de realitate?

            Anthony Julius este binecunoscutul  autor al  volumului “Transgresiuni. Ofensele artei „.În acest volum subliniază   foarte bine că  până la mijlocul secolului al XIX–lea arta era menită să ne îndepărteze de probleme, să consoleze; arta modernă, însă, ne apropie de suferinţe şi ne determină să le conştientizăm. Nu eliberează de greutăţi, din contra, ne obligă să le recunoaştem. Este o artă care provoacă durere: „Experienţa artei, deci, poate fi şi dureroasă…; numai adevărul răneşte, aşa că unii artişti şi critici conchid că adevărul este cu atât mai mare, cu cât este rana mai profundă”.

        Arta a evoluat de  a lungul timpului, spre a afișa imagini mai dure, mai directe, mai șocante. Sunt foarte mulți artiști moderni care au șocat prin arta lor,deci o să mă limitez la câteva exemple mai marcante.

       Probabil cel mai blamat artist modern este Andres Serrano cu celebra lui lucrare ’’Piss Christ’’. Lucrarea prezintă un crucifix levitând intr-un lichid galben. Cel mai interesant fapt est că  vizual nu șochează prea mult, ci mai mult prin numele dat fotografiei.  Bineînțeles că a stârnit reacții foarte negative din  partea credincioșilor si a bisericii. Dar si-a exprimat  un punct liber de vedere, prin imaginea lui vizuala subiectiva.

  

       Un alt exemplu celebru este lucrarea denumita  ‚”The Fountain’’, a lui Marcel Duchamp .Acesta  este o sculptura ce reprezintă un simplu pișoar . Prin această lucrare a vrut sa exprime nevoia de a scăpa de tradițional si a sperat că aceasta va fi cândva acceptată ca forma de artă pură, normală,  nu la categoria arta șocantă.

        Larry Clark, fotograf foarte controversat,  a stârnit critici negative prin numeroase expoziții având ca tema folosirea drogurilor, sexul dintre minori,  violenta,  bineînțeles  prin imagini explicite sexual ce au fost catalogate 18+.

        Lista poate continua la nesfârșit. Scopul nu este să copii informații scrise de altcineva de aceea mă opresc aici cu exemplele si pentru mai multe  informații  postez mai multe linkuri la final, in legătură cu acest subiect, în diferite forme de artă.

       Părerea mea este ca arta șocantă este necesară si foarte artistică. De-a lungul timpului , s-a creat imaginea proastă că arta trebuie să prezinte doar armonia, frumusețea. Noi , oamenii, ne ferim  si ne eschivăm când vedem adevărul șocant  cu proprii ochi, așa cum ni-l prezintă  artiștii moderni. Din cauza propriei noastre frici sau a dezgustului  pentru anumite părți al umanității catalogam negativ astfel de opere, când de fapt, adevărul este că ne este frică de propria noastră natură umană. Când o să învățăm să ne acceptam așa cum suntem,  o să apreciem si arta așa zis ‚șocantă’’ așa cum merită!

                  http://irritatingspaces.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?3,2010 piss

http://www.beatmuseum.org/duchamp/fountain.html

http://www.liberation.fr/culture/11011047-larry-clark-kiss-the-past-hello:i-5  larry

http://filosofiatis.blogspot.com/2010/03/cum-se-justifica-arta-moderna.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_art

http://en.wikipedia.org/wiki/Shock_art

http://ash4227.wordpress.com/category/uncategorized/

http://indecentbazaar.wordpress.com/category/potpourri/art/

http://www.neweurasia.net/culture-and-history/kazakh-modern-art/

http://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Clark

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news/paris-decides-exhibition-about-teenage-sex-is-too-raunchy-ndash-for-teenagers-2101009.html

http://www.cafebabel.co.uk/article/35101/adverts-shock-europe-aids-alzheimers-abortion-nazi.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: